O Policy Club-u

Biblioteka

Javne politike – Novi uvod
Kristof Knil, Džejl Tosun

Šta su javne politike? Ko učestvuje u kreiranju i sprovođenju javnih politika u praksi? Kako i kada se javne politike menjaju tokom vremena? Na ova i mnoga druga pitanja, odgovore ćete pronaći u udžbeniku Javne politike – Novi uvod, koji donosi sveobuhvatan uvod u javne politike, autora Krostofa Knila i Džejl Tosun. Udžbenik je preveden na srpski jezik i izdat u okviru Erasmus+ PPMA projekta čiji je osnovni cilj uvođenje celoživotnog obrazovanja u oblasti javnih politika u Srbiji, a koji finansira Evropska komisija.

Upravljanje javnim sektorom
Norman Flin, Alberto Asker

Upravljanje javnim sektorom je još jedna u nizu izuzetno važnih knjiga prevedenih na srpski jezik, i izdatih kroz ediciju Erasmus+ PPMA projekta.
Ovo je knjiga o javnom sektoru u Ujedinjenom Kraljevstvu, sa određenim osvrtom na prakse u drugim zemljama radi poređenja. Autori su Norman Flin, nekadašnji direktor Centra za studije finansija i menadžmenta, na SOAS, Univerziteta u Londonu i Alberto Asker, predavač Javnih politika i menadžmenta na SOAS, gde radi i kao direktor programa Javne politike i menadžment i Upravljanje javnim finansijama.

Reforma javnog upravljanja
Kristofer Polit i Hert Bukart

Knjiga Reforma javnog upravljanja, autora Kristofera Polita i Herta Bukarta se bavi uporednim reformama upravljanja u dvanaest država i sistema, uključujući Australiju, Belgiju, Kanadu, Finsku, Francusku, Nemačku, Italija, Holandiju, Novi Zeland, Švedsku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države i Evropsku komisiju.
Knjiga je prevedena na srpski jezik i izdata u okviru važne edicije pokrenute kroz Erasmus+ PPMA projekat.

Primena biheviorističkih nalaza u javnim politika
Aleksandar S. Mojašević

Primena biheviorističkih nalaza u javnim politikama (2021), autora Aleksandra S. Mojaševića, profesora Pravnog fakulteta u Nišu, prva je knjiga iz oblasti biheviorističke nauke publikovana na našim prostorima u okviru edicije Erasmus+ PPMA projekta. U njoj se na sistematičan način obrađuju brojni bihevioristički koncepti, poput kognitivnih pristrasnosti, teorije izgleda, društvenih preferencija, i drugih. Knjiga je namenjena kreatorima i analitičarima javnih politika, ali i opštoj javnosti budući da se nalazi između popularne naučne knjige i formalne monografske studije. Knjigu prožima autorov entuzijazam i nastojanje da ovu oblast popularizuje kod nas, što potvrđuje i njegova bogata bibliografija posvećena brojnim temama iz korpusa biheviorističke nauke, a naročito onog dela koji se odnosi na pravo i ekonomiju.

Menadžment javne uprave
Predrag Dimitrijević i Dejan Vučetić

Menadžment javne uprave, autora dr Predraga Dimitrijevića i dr Dejana Vučetića, profesora Pravnog fakulteta u Nišu, baca drugačije svetlo na javnu upravu i pokazuje da uprava nije samo ono što piše u zakonima i upravnim propisima, već sve ono što nas okružuje. Ako želimo da upavljamo svojim socijalnim i institucionalnim okruženjem treba da iznađemo adekvatne modele i tehnike upravljanja upravom – iznutra i spolja.
Knjiga je objavljena u okviru edicije pokrenute kroz Erasmus+ PPMA projekat.

Ekonomska analiza javnih politika
Vilijam Belindžer

Ekonomska analiza javnih politika autora Vilijama Belindžera, profesora ekonomije na Dickinson fakultetu u Pensilvaniji, idealan je uvod u analizu troškova i koristi, ekonomiju efikasnosti, analizu rizika i sadašnju vrednost, i ne zahteva veliko predznanje iz oblasti matematike i ekonomije. Ovo, novo izdanje sadrži dodatne materijale o averziji prema gubitku, globalnom zagrevanju, tehnologiji i reformi zdravstva u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i širi niz međunarodnih primera.
Ovaj udžbenik podstiče čitaoce da razumeju i primenjuju ključne pojmove, dok istovremeno uče da cene analizu javnih politika kao deo međudisciplinarnog, analitičkog i političkog procesa koji može dovesti do boljih odluka u oblasti državnih javnih politika. Knjiga predstavlja idealan nastavni alat za studente na osnovnim i postdiplomskim studijama koji se bave javnom upravom, javnom ekonomijom i javnim politikama.